Recent Post By Lable

Η Αρχαία Αθήνα


Η αρχαία Αθήνα (Αθηναι στην Αττική διάλεκτο) ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Ελλάδας και μία από τις σημαντικότατες πόλεις του αρχαίου κόσμου γενικότερα. Τα όρια της περιλάμβαναν το μεγαλύτερο τμήμα της σημερινής Αττικής. Οι Αθηναίοι πέρα από την Αττική κυριαρχούσαν μέσω του ισχυρού τους στόλου σε έναν μεγάλο αριθμό ιωνικών αποικιών στα νησιά του Αιγαίου και στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Αττική άλλωστε αποτελούσε και την μητρόπολη των περισσότερων ιωνικών αποικιών. Οι Αθηναίοι συνόρευαν βόρεια με τους Βοιωτούς και δυτικά με τους Μεγαρείς, με τους οποίους βρίσκονταν συχνά σε σύγκρουση. Η αρχαία Αθήνα πρωταγωνίστησε στους Περσικούς πολέμους, ηγήθηκε της συμμαχίας της Δήλου, καθώς και της μιας από τις δύο συμμαχίες οι οποίες συγκρούστηκαν κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο(πηγή: Βικιπαίδεια)

Ο Δυτικός πολιτισμός άρχισε να ανθίζει στον ελλαδικό χώρο περίπου πριν 2.500 χρόνια, και ιδιαίτερα στο χώρο της αττικής, ένα μικρό ελληνικό κράτος με πρωτεύουσα την Αθήνα. Στις αρχές του 5ου αιώνα η Αθήνα αντιμετώπισε σχεδόν τον αφανισμό, από ένα στρατό 300.000 Περσών που εισέβαλαν στη πόλη κάτω από τις οδηγίες του βασιλιά της Περσίας Ξέρξη Α'. Η ακρόπολη, ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του κόσμου που στους αρχαίους χρόνους ήταν το θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της πόλης κάηκε ολοσχερώς.

Οι Αθηναίοι για να γλιτώσουν εγκατέλειψαν την πόλη και οι Πέρσες κατέλαβαν την ανυπεράσπιστη πόλη. Φαίνονταν πως αυτό θα ήταν και το τέλος της Αθήνας όμως ακολούθησε ο χρυσός αιώνας, όπου ανοικοδομήθηκαν τα ωραιότερα μνημεία του κόσμου με πιο σημαντικό, τον Παρθενώνα, το ναό της Αθηνάς Παρθένου. 



Η Αρχαία Αθήνα Η Αρχαία Αθήνα Reviewed by Unknown on 10:56:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Από το Blogger.